Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Εκπαίδευση σκύλου με ανταμοιβή, αλήθειες και μύθοι...

ekpaideush-skylou-antamoibh-glykisma-glyko-epibrabeyshΗ θετική ενίσχυση συμπεριφοράς ως τρόπος εκπαίδευσης δεν είναι κάτι το εντελώς καινούργιο στην εκπαίδευση των σκύλων - ζώων, τα τελευταία  όμως χρόνια παρουσιάζετε μια ευχάριστη έξαρση και στην χώρα μας. Παράλληλα παρατηρείται και το φαινόμενο να γράφονται ή  να λέγονται  πράγματα, τα οποία είναι αναληθή και παραπλανητικά.
Όταν λοιπόν, κάποιος αναζητήσει μεθόδους εκπαίδευσης τότε στ αλήθεια μπαίνει σε σοβαρούς προβληματισμούς.

Ας δούμε, και ας προσπαθήσουμε να διαλευκάνουμε κάποια από αυτά που ακούγονται....

 

Ο σκύλος θέλω να εκτελεί εντολές μόνο για μένα και χωρίς να πρέπει να του δώσω κάποια ανταμοιβή.
Ο σκύλος, όπως και κάθε άλλο ζώο, κάνει μια συμπεριφορά για δύο λόγους. Ο ένας για να αποφύγει μια αρνητική συνέπεια και ο άλλος γιατί θα πάρει μια δυνατή επιβράβευση. Με άλλα λόγια, ο σκύλος θα ¨κάτσει¨ είτε για να αποφύγει το πνίξιμο από το τράβηγμα του λουριού ή του πνίχτη στον λαιμό του από τον χειριστή(αρνητική ενίσχυση), είτε γιατί αυτή του η συμπεριφορά θα του αποφέρει μια λιχουδιά, ένα παιχνίδι, ένα χάδι ή μια άλλη πολύ επιθυμητή συμπεριφορά(θετική ενίσχυση).
Κανένας σκύλος ή άλλο ζώο δεν παράγει μια συμπεριφορά και μάλιστα κατ΄εντολή(κάτσε,κάτω, έλα κ.τ.λ) χωρίς κάποιο κίνητρο, θετικό ή αρνητικό.
Όταν ο άνθρωπος είναι αυτός που διαχειρίζεται και παρέχει όλα τα καλά και απαραίτητα για την ζωή του σκύλου, τότε ο σκύλος "δείχνει" να εκτελεί για αυτόν.

Όταν επιβραβεύουμε τον σκύλο με λιχουδιές,  τον χαλάμε και τον κάνουμε να ζητιανεύει.
Δεν έχει καμιά απολύτως σημασία αν ανταμοίβουμε έναν σκύλο με λιχουδιές ή παιχνίδι. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα σημαντικοί ενισχυτές συμπεριφοράς γιατί εκφράζουν δύο πολύ κύριες ανάγκες του σκύλου για την επιβίωσή του. Το φαγητό(απαραίτητο για να ζήσει) και το κυνήγι(απαραίτητο για να βρει την τροφή του).
Εκείνο που πρέπει να προσέχουμε είναι η ανταμοιβή να παρουσιάζεται στον σκύλο απρόβλεπτα. Να έχει εκτελεστεί σωστά η ζητούμενη συμπεριφορά και όχι να "λαδώνουμε" τον σκύλο. Δεν "ζητάμε"συμπεριφορές με την θέα της λιχουδιάς ή του παιχνιδιού γιατί τότε εξαρτόμαστε από αυτά.

Πρέπει για πάντα να ταΐζω λιχουδιές για να εκτελεί ;
Ο σκύλος όπως είπαμε πιο πάνω κάνει κάποια συμπεριφορά για να λάβει κάποια ανταμοιβή και θα πρέπει να ανταμείβεται πάντα με κάποιον τρόπο....
Τι είναι όμως ανταμοιβή για έναν σκύλο? Το παιχνίδι, το φαγητό, το χάδι, μια άλλη πολύ αρεστή συμπεριφορά(π.χ βόλτα, συναναστροφή με άλλα σκυλιά), η λεκτική επιβράβευση, η σημασία που του δίνουμε, ένα κόκκαλο και ότι διακρίνουμε ότι αρέσει στον σκύλο μας. Αν θέλουμε λοιπόν να έχουμε έναν σκύλο που εκτελεί δυνατά και πάντα, θα πρέπει να φροντίζουμε να τον επιβραβεύουμε .
Για τις εύκολες και πολύ γνωστές-μαθημένες καθημερινές συμπεριφορές, ένα "μπράβο" με ενθουσιώδη και γλυκιά φωνή φθάνει. Για πιο δύσκολες συμπεριφορές, ένα πολύ αγαπητό παιχνίδι ή μια αγαπημένη λιχουδιά, θα διατηρήσει και ταυτόχρονα θα αυξήσει την αξιοπιστία τους. 

Πρέπει να δείξω στον σκύλο μου ποιος είναι ο αρχηγός.

Άλλη μια λανθασμένη προσέγγιση στο θέμα. Κάθε φορά που σκεφτόμαστε και ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο, μπαίνουμε ουσιαστικά σε μία διαπραγμάτευση της σχέσης ηγεσίας με τον σκύλο μας. Τέτοιες σκέψεις οδηγούν συνήθως σε βίαιες συμπεριφορές από την μεριά μας, στρεσάροντας τον σκύλο μας και προκαλώντας φοβίες αλλά και πολλές φορές επιθετικότητα προς εμάς ή προς τρίτους.
Ο άνθρωπος, χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο, κατέχει αυτό τον ρόλο του "ηγέτη", ούτως ή άλλως, εφ όσων είναι αυτός που διαχειρίζεται τις βασικές ανάγκες του. Το φαγητό, το παιχνίδι, η ελευθερία, η βόλτα  και γενικότερα οι συμπεριφορές που κάνει ο σκύλος πρέπει να περνούν από το χέρι του ιδιοκτήτη του ζώου.

Καθώς ο άνθρωπος διαχειρίζεται τις βασικές ανάγκες του σκύλου του, χτίζει και διατηρεί αυτή τη σχέση ηγεσίας βάζοντας όρια που έχουν επωφελή αποτελέσματα για τον σκύλο αλλά και για τον ίδιο.
Η εκπαίδευση πρέπει είναι μια ευχάριστη διαδικασία για τον σκύλο και τον άνθρωπο. Έτσι θα έχουμε καλύτερα και μονιμότερα αποτελέσματα αλλά και θα χτίζουμε καθημερινά, μια σχέση αφοσίωσης και εμπιστοσύνης.


Tου Δημοσθένη Μουμιάδη        
Επαγγελματία Θετικού
Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training
info@kynagon.gr | www.kynagon.gr

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το γενικό checkup της υγείας ενός σκύλου

Τι πρέπει να προσέχετε στο ζώο σας!

 61ad4513-75bf-4674-a9e7-5551f0b09c8e.jpg


Οι κατοικίδιοι φίλοι μας είναι μέλη της οικογένειας. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, λόγω της επαφής που έχουν με τα ζώα, μπορούν να αναγνωρίσουν πότε το ζώο έχει πρόβλημα. Παρ` όλα αυτά, μερικά προβλήματα δεν γίνονται αμέσως αντιληπτά και μπορεί να έχει χαθεί χρόνος μέχρι να αναζητηθεί βοήθεια από το γιατρό. Παρακάτω, θα βρείτε μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέχετε, ώστε να τα εντοπίσετε εγκαίρως και να ζητήσετε τη γνώμη του κτηνίατρου σας.

Αρχίζοντας από τα μάτια.  Η επιφάνεια του ματιού (κερατοειδής χιτώνας) πρέπει να είναι καθαρός. Οι κόρες των ματιών πρέπει να είναι ίσες και να ανταποκρίνονται στο φως. Ο επιπεφυκότας πρέπει να είναι καθαρός με ανοιχτόχρωμο ροζ χρώμα.

Συνεχίζοντας με τα αυτιά. Το χρώμα του πτερυγίου πρέπει να είναι ελαφρώς ροζ, στην επαφή με το χέρι να μην καίει, να έχει επίπεδη επιφάνεια και να μην προκαλεί αντίδραση του σκύλου. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα παραπάνω, μπορεί να σημαίνει τραυματισμό, φλεγμονή κλπ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που εκδηλώνει ο σκύλος σε μία ωτίτιδα είναι το συνεχές κούνημα ή τίναγμα  του κεφαλιού. Αν παρατηρήσουμε μαύρα στίγματα στην επιφάνεια του πτερυγίου, μπορεί αυτό να υποδηλώνει την ύπαρξη τσιμπουριών ή άλλων παρασίτων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ανζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού μας. Εξ` άλλου, αυτός θα δει και το εσωτερικό του αυτιού που δεν μπορούμε να δούμε εμείς γιατί χρειάζεται ωτοσκόπιο, αλλά και να δούμε δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση του. 

Προχωρώντας στη μύτη. Η μύτη πρέπει να είναι καθαρή από εκκρίματα και να έχει μια ελαφρά εφύγρανση. Η ξηρότητα μπορεί να υποδηλώνει καποιο νόσημα.

Το στόμα αποτελεί ίσως το πιο παραμελημένο μέρος του σώματος από τους ιδιοκτήτες ζώων. Είναι πολύ σημαντικό στη συνολική υγιεινή και μερικές φορές μπορεί να υποδηλώνει και νοσήματα εσωτερικών οργάνων. Αυτό όμως είναι κάτι που θα εκτιμήσει ο κτηνίατρος. Αυτό που μπορεί να δει ένας ιδιοκτήτης είναι αν τα ούλα έχουν το ροζ φυσιολογικό χρώμα (μερικές φορές έχουν μια ιδόμορφη μπλε απόχρωση όπως τα Chow chow), τα δόντια δεν έχουν πέτρα και το στόμα δεν έχει έντονη μυρωδιά. Επίσης, στην εξωτερική επιφάνεια, οποιαδήποτε αλλαγή μπορεί να έχει προκληθεί από έναν τραυματισμό, μια μόλυνση κλπ. Σε κάθε περίπτωση μην αμελείτε, να ζητάτε από τον κτηνίατρο σας, μια φορά το χρόνο, να εξετάζει τη στοματική υγιεινή του ζώου σας (και δεν εννοούμε μόνο αν έχει καθαρά δόντια) και να σας δίνει τις απαραίτητες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. 

Ένα τελευταίο σημείο που μπορείτε να «εξετάσετε» μόνοι σας είναι ο λαιμός. Ζητήστε από τον κτηνίατρο σας να σας πει τα σημεία που είναι οι λεμφαδένες, ώστε όταν χαιδεύετε το ζώο σας, να τους ψηλαφείτε και αν εντοπίσετε κάτι (όπως διόγκωση ή πόνο) να καταφύγετε σε αυτόν για περαιτέρω βοήθεια.

Τέλος, ειδικά στα ζώα άνω των 5 ετών, θα πρέπει να κάνετε προληπτικές εξετάσεις ετησίως. Το ζώο δεν μπορεί να μιλήσει. Όταν εντοπιστεί ένα πρόβλημα, μπορεί να είναι αργά.
Αν παρατηρήσατε, δώσαμε ορισμένες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε, ώστε να καταφύγετε στη βοήθεια ενός ειδικού και σε καμία περίπτωση δεν δώσαμε οδηγίες για το τι μπορεί να είναι αυτό που βρήκατε. Σε κάθε περίπτωση, μην προσπαθείτε να υποκαταστήσετε το γιατρό σας, δίνοντας θεραπείες σύμφωνα με αυτό που είχε το ζώο ενός φίλου και έμοιαζε με το δικό σας ή διαβάζοντας πληροφορίες στο internet.

Πηγή: Pets & Vets.gr

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Στην παραλία με τον σκύλο μου....μπορώ;

skylos-kai-paraliaΠόσοι από σας έχετε δοκιμάσει να βρεθείτε με τον σκύλο σας σε μια παραλία για μπάνιο; Αυτά που θα συναντήσετε μπορεί είναι κωμικοτραγικά... Ιδιοκτήτες σκύλων που αφήνουν τα σκυλιά τους ελεύθερα να ενοχλούν τους λουόμενους ή να τα παρακολουθούν να κάνουν την ανάγκη τους στην άμμο δίχως να ευαισθητοποιούνται να τα "μαζέψουν", όπως είναι υποχρεωμένοι. Λουόμενοι να απειλούν με Αστυνομία, Λιμενικό και μηνύσεις, χωρίς πραγματικά να τους έχει ενοχλήσει το σκυλάκι που ήρθε  στη θάλασσα με τον "συνετό" ιδιοκτήτη του να δροσιστεί.
 Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ξεχωριστά και ας τα δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα - τι προβλέπει ο νόμος για όλα αυτά.


Η παραλία αποτελείται από ξηρά και θάλασσα.


  • Στην ξηρά ο νόμος 3170 (ΦΕΚ 191/Α/29/07/03) αναφέρει: "Δεν επιτρέπεται ο περίπατος σκύλων χωρίς συνοδό. Για την αποφυγή ατυχημάτων, ο ιδιοκτήτης
    ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται να κρατά το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση απ' αυτόν".
  • Για το θαλάσσιο κομμάτι της παραλίας υπεύθυνο είναι αποκλειστικά το Λιμενικό Σώμα και στην εγκύκλιο 3111.10/193 με ημερομηνία 20-05-1993 αναφέρεται
    ότι "απαγορεύεται η παρουσία ζώων στη θάλασσα, όπου υπάρχουν οργανωμένες παραλίες, αλλά η απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες ακτές,
    ακόμη και αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι".

Διαβάζοντας λοιπόν τι ακριβώς λέει η νομοθεσία σε ξηρά και θάλασσα, μπορούμε να πούμε ότι, μπάνιο στη θάλασσα με το σκύλο μας κάνουμε μόνο σε ελεύθερες
παραλίες, βάζοντας και την κοινή λογική να λειτουργήσει.
Πρέπει επίσης να σκεφτούμε και όλους όσους, πιθανότατα από άγνοια ή φοβία, δεν μπορούν να διαχειριστούν
σωστά τη συγκεκριμένη κατάσταση και έχουν
σοβαρές αντιρρήσεις.

Ας τους σεβαστούμε λοιπόν.

Διαλέγουμε μια παραλία όσο πιο ερημική γίνεται ή πηγαίνουμε σε μια άκρη, σε ένα σημείο που δεν θα ενοχληθεί κάποιος από τους λουόμενους που υπάρχουν ή θα έρθουν μετά.
Έχουμε απαραίτητα το σκύλο μας στο λουρί προσέχοντας να μην ενοχλεί και μαζεύουμε τις τυχόν ακαθαρσίες (όπως θα κάναμε και στο δρόμο).
Έχουμε λοιπόν κάνει τα πρέποντα και απαραίτητα σύμφωνα με το νόμο και την κοινή λογική.
Αν κάποιος, παρόλα ταύτα παραπονεθεί, του εξηγούμε ευγενικά πώς έχει η κατάσταση (σύμφωνα με το νόμο) και, αν επιμένει, τον αγνοούμε ή καλούμε την αστυνομία για
παρενόχληση.
Θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε την ύπαρξη του διπλανού μας και να φερόμαστε ανάλογα, με κατανόηση και λογική.
Να αντιλαμβανόμαστε τη θέση στην οποία βρίσκεται ο συνάνθρωπός μας και να μην προβαίνουμε σε υπερβολικές αντιδράσεις που φουντώνουν τα νεύρα μας (εκατέρωθεν).

TIPS
Ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά, όπως τα παιδιά, θέλουν φροντίδα στην παραλία.
Μπορούν να αφυδατωθούν, ή ακόμα να πάθουν και ηλίαση. Τα πιο ευαίσθητα κινδυνεύουν και από εγκαύματα στις πατούσες αφού το καυτό έδαφος τα επηρεάζει και αυτά. Το άφθονο νερό είναι λοιπόν απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία, μια ωραία σκιά κάτω από την ομπρέλα και... για τους fashionists... ειδικά πατουσάκια για στυλάτες εμφανίσεις στην αμμουδιά.
Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι τα σκυλιά δεν κάνουν την ανάγκη τους ΠΟΤΕ μέσα στη θάλασσα, σε αντίθεση βέβαια με τους ανθρώπους.

Καλές βουτιές σε όλους μας... δίποδους και τετράποδους, χωρίς νεύρα, με χαρά και πολύ δροσιά...!


Καλό καλοκαιράκι σε όλους!


Tου Δημοσθένη Μουμιάδη        
Επαγγελματία Θετικού
Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training
info@kynagon.gr | www.kynagon.gr

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Βάλτε από την αρχή τις σωστές βάσεις...

 
Είναι αυτή η ιδιόρρυθμη και συγχρόνως τόσο ξεχωριστή σχέση, που επιθυμούμε να είναι όσο πιο υγιής και «ιδανική» γίνεται. Όμως, όπως σε όλες τις σχέσεις, έτσι και στη σχέση με το σκύλο μας, οι σωστές βάσεις πρέπει να μπαίνουν από την αρχή.
Και μπορεί η συμβολή του ειδικού εκπαιδευτή να είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη διαμόρφωση το χαρακτήρα του μικρού τετράποδου φίλου σας, ωστόσο χωρίς τη δικής σας συμβολή τίποτα δεν είναι εφικτό.

Μάλιστα όπως τονίζει ο ειδικός εκπαιδευτής κ. Δημοσθένης Μουμιάδης, ένα από τα ποιο βασικά απαραίτητα στοιχεία για ην επιτυχία της εκπαίδευσης ενός σκύλου είναι η σχέση που έχουμε εμείς με το σκύλο μας.
«Είναι αυτή η προσωπική επαφή που πρέπει να έχει με κάθε μέλος της οικογένειας μας και κάνει τον σκύλο να νιώθει “κομμάτι” της. Όσο καλύτερη-ποιοτικότερη είναι αυτή η σχέση τόσο περισσότερο θα δένεται ο σκύλος μαζί μας και θα απολαμβάνουμε τα αποτελέσματά της, στην καθημερινότητά μας, αλλά και στην εκπαίδευση του», επισημαίνει ο κ.Μουμιάδης.

Και για να μπορέσετε να βάλετε τις σωστές βάσεις θα πρέπει να ξεκινήσετε από πολύ νωρίς. Από πολύ μικρή ηλικία, από τότε δηλαδή που θα έρθει στο σπίτι μας το μικρό κουταβάκι -σε ηλικία περίπου 2 μηνών- ψάχνει να βρει την θέση του στην καινούργια του, ανθρώπινη πλέον, αγέλη. Οι φωνές και τα μαλώματα για τις διάφορες λάθος – κατά την γνώμη μας – συμπεριφορές του σκύλου μας, χαλάνε την σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσά μας και τον μπερδεύουν.

Όπως εξηγεί ο κ. Μουμιάδης, ένας σκύλος ποτέ δεν επιμένει σε κάτι τυχαία, πάντα υπάρχει κάποιος λόγος. Αυτό που πρέπει εσείς να κάνετε με τη σειρά σας, είναι να ψάξετε και να βρείτε τα αίτια μια ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και να τα αλλάξετε.
Για παράδειγμα οργανώστε το χώρο έτσι ώστε να μην οδηγείται ο σκύλος σας σε τέτοιες συμπεριφορές. Προλάβετε ή διακόψτε με ήπιο τρόπο μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά και οδηγήστε τον σκύλο σας σε μια άλλη, επιθυμητή, ανταμείβοντας της φυσικά. Και προσέξτε! Η ανταμοιβή αυτή, θα πρέπει να είναι πλουσιοπάροχη.
Και μην ξεχνάτε ότι παρά το γεγονός ότι εσείς θεωρείται το σκύλο σας, μέλος της οικογένειάς σας, ο σκύλος σας είναι σκύλος και όχι άνθρωπος, και έτσι θα πρέπει να τον αντιμετωπίζεται.
«Δώστε στον σκύλο σας τη δυνατότητα να «εργάζεται», κάνοντας διάφορες δραστηριότητες που ταιριάζουν στην φυλή του, εκπαιδεύστε τον, παίξτε μαζί του επιμορφωτικά και με όρια, πηγαίνετε βόλτα μαζί του στο βουνό ή τη θάλασσα, κάνετε μαζί του πράγματα και χαρείτε αυτήν την υπέροχη σχέση που δημιουργείται» τονίζει ο κ. Μουμιάδης.
Μην αποφασίσετε να πάρετε ένα σκύλο, απλά και μόνο για να βρίσκεται στην αυλή σας μόνος του. Έτσι δεν θα μπορέσετε ποτέ να έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε.
Ο σκύλος πρέπει να συμμετέχει στην οικογένεια και να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της. Έτσι θα γίνει καλύτερος φύλακας, καλύτερος κυνηγός και μια υπέροχη παρέα.

Η σωστή επαφή με τον σκύλο μας, αναπτύσσει τις δεξιότητες του και τον κάνει πιο εκπαιδεύσιμο αλλά και εφευρετικό, τονίζει ο κ. Μουμιάδης.

Δημιουργήστε μια σχέση εμπιστοσύνης και διαφυλάξτε την με προσοχή.
και να είστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν.
 

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Τετράποδος φύλακας-άγγελος για κοριτσάκι με διαβήτη!

Η Sarah Wilson θεωρεί τη Ruby μέλος της οικογένειάς της. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι ο φύλακας άγγελος της τρίχρονης κόρης της Faith που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου Ι σε ηλικία εννέα μηνών. Η Faith δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη Ruby. 


Όχι μόνο γιατί την αγαπάει πολύ και είναι αχώριστες αλλά και επειδή η Ruby έχει εκπαιδευτεί να ανιχνεύει τις μεταβολές στο σάκχαρο του αίματος της Faith και ειδοποιεί αν ο δείκτης πέσει κάτω από το 100 ή ανέβει πάνω από το 180.


Το πρώτο βράδυ που η Ruby έμεινε στο σπίτι των Wilson στο Τέξας ειδοποίησε τη Σάρα τέσσερις φορές.


Όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα πέφτει, το σώμα εκκρίνει μία ανεπαίσθητη οσμή που θυμίζει ασετόν. Σκυλιά όπως η Ruby εκπαιδεύονται να ανιχνεύουν την οσμή αυτή και να ειδοποιούν τον άνθρωπο όταν χρειάζεται, όπως η Ruby ειδοποιεί τη Σάρα για τη Faith.


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DiabeticAlertDog,com, υπάρχουν πολλά κέντρα στις ΗΠΑ για την ανατροφή και εκπαίδευση σκύλων-ανιχνευτών. Αλλά ο φύλακας-άγγελος κοστίζει ακριβά, περίπου 10.000 δολάρια.  

Πηγή: newsbeast.gr