Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η Τιμωρία στην εκπαίδευση του σκύλου.

timoria Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να "κυριαρχήσουν" απέναντι στον σκύλο τους, συνήθως χρησιμοποιούν βίαιες τεχνικές. Προσπαθούν να γίνουν τα αφεντικά απέναντι στα σκυλιά τους, τραβώντας , χτυπώντας και φωνάζοντας τα. Οι πνίχτες, τα τραβήγματα του λουριού βόλτας και τα ηλεκτρικά κολάρα, είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση από εκείνους που βασίζονται σε τέτοιες τεχνικές κυριαρχίας.
Οι κάθε μορφής πνίχτες μπορούν να τραυματίσουν  την τραχεία του σκύλου και την σπονδυλική στήλη του προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα. Αυτού του είδους τα περιλαίμια δεν παρέχουν καμιά θετική πληροφορία και γνώση στον σκύλο. Τα τραβήγματα του πνίχτη εμποδίζουν τον σκύλο να προβεί σε κάποιες συμπεριφορές μέσω του πόνου - πνιγμού και της αποφυγής της τιμωρίας.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι του μαθαίνει και τι ακριβώς θέλουμε να κάνει και ετσι η συμπεριφορά εύκολα θα επαναληφθεί.
Η χρήση των ηλεκτρικών κολάρων, προκαλεί στρες, φοβία  και επιθετικότητα στους σκύλους, κάνοντας έτσι τα προβλήματα συμπεριφοράς των ζώων χειρότερα, χαλούν την σχέση με τους ανθρώπους και κάνουν τα στρεσαρισμένα και ανήσυχα σκυλιά πολύ χειρότερα.
Το στρες στα ζώα εμποδίζει την διαδικασία της μάθησης.
Τα τραβήγματα του λουριού ή του πνίχτη και οι ηλεκτρικές εκκενώσεις των κολάρων κάνουν τα σκυλιά να αποφεύγουν ποικιλία καταστάσεων και συμπεριφορών και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, με λάθος χρονισμό της τιμωρίας, να γίνει ανεπιθύμητος συσχετισμός με απρόβλεπτες εκπαιδευτικές συνέπειες. Τέτοιες εκπαιδευτικές τεχνικές δεν είναι σε καμιά περίπτωση ευχάριστες ούτε για τον εκπαιδευτή ούτε βέβαια και για τον σκύλο.
Ένα άλλο πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι  για να μάθει ένα ζώο να μην κάνει την απαγορευμένη(για εμάς) συμπεριφορά, πρέπει να τιμωρηθεί πολλές φορές με ένταση και συνέπεια. Δυστυχώς το σκυλί τιμωρείται τις περισσότερες φορές από την αρχή, μην γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνει και έτσι, αν δεν καταλάβει γρήγορα τι ακριβώς του ζητάμε, γίνεται δύστροπο, πεισματάρικο, αντιδραστικό και κυρίαρχο. Πολύ συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, θα ακούσετε να λένε ότι ο σκύλος είναι "δυσκολος" και δεν εκπαιδεύεται.
Είναι πολύ ποιο απλό και εύκολο να μάθεις σε έναν σκύλο από την αρχή τι να κάνει και όχι τι να μην κάνει. Η πρόοδος της μάθησης έρχεται γρήγορα και ξεκάθαρα για το ζώο. Μην συγκεντρώνεστε στο τι δεν πρέπει να κάνει ένας σκύλος αλλά τι θέλετε να κάνει. Επιβραβεύστε πλούσια αυτές τις συμπεριφορές και θα δείτε γρήγορα αποτέλεσμα.
Το "μη" δεν έχει καμιά απολύτως πληροφορία για τον σκύλο αν δεν συνοδεύεται από μια δυσάρεστη για αυτόν συνέπεια. Φωνάζοντας, χτυπώντας και τρομάζοντας τον σκύλο σας δεν θα μπορέσετε εύκολα να σταματήσετε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά αν δεν την αντικαταστήσετε με μια εναλλακτική που θα είναι επιθυμητή από το ζώο.

Ο σκύλος πάντα κάνει κάτι για κάποιον λόγο. Αντιδρά σε ερεθίσματα και μαθαίνει με συσχετισμούς, προσπαθώντας να πετύχει με τον ευκολότερο τρόπο τα περισσότερα οφέλη για αυτόν από την μία και να αποφύγει να "τιμωρηθεί" από την άλλη.
Δεν κάνει πολύπλοκες σκέψεις και δεν θέλει να μας την "φέρει" ή να κυριαρχήσει πάνω μας. Εμείς είμαστε αυτοί που δίνουμε ανθρώπινα χαρακτηριστικά στον σκύλο και μπερδεύουμε την κατάσταση.
Χαρακτηριστική είναι η φράση των καλύτερων εκπαιδευτών ζώων στον κόσμο: "Εκπαιδεύοντας συστηματικά για σχεδόν εκατό χρόνια, περισσότερα από 10.000 ζώα από 145 διαφορετικά είδη, χρησιμοποιήσαμε τιμωρία μόνο 12 φορές. Ανταμείβεται την σωστή συμπεριφορά." - Robert Bailey & Marian Breland-Bailey (Animal Behavior Enterpraises / USA).
Μην επιτρέπετε να χτυπούν και να βασανίζουν τα σκυλιά σας με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε λόγο.

Πάντα υπάρχει καλύτερος τρόπος!


Tου Δημοσθένη Μουμιάδη        
Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training
www.kynagon.gr