Έχετε ποτέ σκεφτεί, ότι ο σκύλος σας μπορεί και να μήν απολαμβάνει πάντα τα χάδια σας;
Όσο απλό και φυσιολογικό μπορεί να είναι για μας το χάδι, για τον σκύλο μας δεν είναι πάντα ευχάριστο. Μάλιστα, κάποιες φορές είναι μάλλον πολύ δυσάρεστο.
Πως όμως είναι δυνατόν, αυτή η τόσο τρυφερή έκφραση της αγάπης μας, να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για τον σκύλο μας;
Πως θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε, πότε ένα χάδι μας, προκαλεί δυσαρέσκεια στο σκύλο μας;
Πως μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το συναισθηματικό αποτέλεσμα της λανθασμένης δικής μας συμπεριφοράς;
Ορισμένοι εκπαιδευτές εφαρμόζουν ένα τεστ για να διαπιστώσουν αν το χάδι μας προς τον σκύλο, του είναι ευχάριστο ή όχι. Ενα πολύ απλό “τέστ συγκατάθεσης”. Εάν σταματήσετε να χαιδεύετε τον σκύλο σας, εκείνος προσπαθεί να σας κάνει να συνεχίσετε?
Χρησιμοποιείται επίσης από κάποιους εκπαιδευτές για να διαπιστώσουν αν κατά την διάρκεια παιχνιδιού, το ποιο ενεργητικό σκυλί παραμένει ευχάριστο στο παιχνίδι του με το πιο μικρό ή ασθενέστερο στην συμπεριφορά του. Αφαιρούμε το δυνατότερο σκυλί και περιμένουμε να δούμε αν το ασθενέστερο θα επιχειρήσει να ξαναεμπλακεί στο παιχνίδι.
Αν είμαστε αβέβαιοι και για τα δυο σκυλιά κάνουμε το τεστ εναλλάξ…
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο σκύλος μας έχει συσχετίσει την κίνηση του χεριού μας προς αυτόν, με ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα(ένα χτύπημα, ένα άρπαγμα, ένα βούτηγμα του αυτιού, ή απλά την εφαρμογή κάποιας θεραπείας στο σώμα του). Τις περισσότερες φορές όμως, πρόκειται απλά για μια παρεξήγηση. Η διαφορετικότητα στην γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων και σκύλων και η λανθασμένη ερμηνεία της, είναι η αιτία που ο άνθρωπος προκαλεί δυσαρέσκεια και ανασφάλεια στο σκύλο του.
Συχνά, στην προσπάθεια μας να δείξουμε την αγάπη μας σε αυτά, διαλέγουμε τον πλέον λάθος τρόπο. Ακόμα χειρότερα αδυνατούμε να κατανοήσουμε όλα τα απεγνωσμένα «σήματα ηρεμίας» που κάνουν τα σκυλιά για να μας πουν, πόσο ανασφαλή νιώθουν και κάποιες φορές ίσως, πως νιώθουν να απειλούνται, από αυτή την συμπεριφορά μας. Για μας, το χάδι είναι μια έκφραση αγάπης και στοργής. Για τα σκυλιά, δεν είναι πάντα έτσι.
Εδώ σας παρουσιάζω μια περιορισμένη λίστα με σημάδια του σκύλου που θέλει το χάδι ή όχι. Βέβαια αυτά διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο και το περιβάλλον αλλά και η περίσταση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επίσης.
Ο σκύλος που θέλει το χάδι, απλά θα έρθει κοντά μας, θα βάλει το κεφάλι ή το σώμα του κάτω από το χέρι μας και θα αναζητήσει το χάδι, θα ξαπλώσει στα πόδια μας ανάσκελα, θα τραβήξει με το πόδι του το χέρι μας παρακινώντας μας να συνεχίσουμε. θα σπρώξει το σώμα του πάνω μας, οι μύες του προσώπου του θα είναι χαλαροί και τα μάτια του μισάνοιχτα.
Αντίθετα, ένας σκύλος αποφεύγει το χάδι, τραβώντας το κεφάλι του μακριά μας, αλλάζοντας το βλέμμα του από μας, θα φύγει εντελώς μακριά μας, θα αρχίσει να ξύνεται, θα χασμουριέται. Ένα ιδιαίτερα απεγνωσμένο σήμα, είναι το σήκωμα του μπροστινού ποδιού του. και το πιο εμφανές απ’ όλα.....το γρύλισμα ή και το άρπαγμα.
Υπάρχουν και κάποια σημάδια τα οποία έχουν διπλή έννοια.
Γλύφουν το χέρι. Αυτό μπορεί για κάποιο σκυλί να σημαίνει σταμάτα ή για κάποιο άλλο πρόσκληση για συνέχεια.
Αναποδογυρίζουν στην πλάτη τους. Θα μπορούσε να είναι ένα σήμα πού μας λέει να σταματήσουμε ή μια μεγάλη ενθάρρυνση για περισσότερο χάδι.
Να σπρώχνουν με τα πόδια τους τεντωμένα. Αυτό μπορεί να είναι τρόπος για να πάρουν απόσταση ή ένδειξη απόλαυσης κάνοντας στρετσινκ.
Γλύψιμο των χειλιών του σκύλου. Συνήθως είναι ένδειξη στρες αλλά σε κάποιους σκύλους μπορεί να είναι ένδειξη απόλαυσης.
Όταν έχουμε τέτοιες διφορούμενες ενδείξεις, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε και για άλλα σημάδια αλλά και την γενική κατάσταση αλλά και το περιβάλλον του σκύλου για να έχουμε ασφαλή συμπέρασμα.
Ένας ιδιοκτήτης, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει πότε ο σκύλος του αναζητά ή όχι το χάδι.
Σε πολλές περιπτώσεις η διαφορετικότητα που βλέπουμε τον κόσμο άνθρωπος και σκύλος κανει το χάδι μας δυσάρεστο. Παρόλο που αυτό που θέλουμε να του δείξουμε είναι η αγάπη μας, τελικά αποτυγχάνουμε. Ως αποτέλεσμα είναι να έχουμε έναν σκύλο νευρικό, που αποφεύγει το χέρι μας ή ακόμα γρυλίζει και μας αρπάζει.
Για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στην σχέση αυτή, ακολουθούμε την διαδικασία της απευαισθητοποίηση και αλλαγής συσχετισμού του σκύλου μας, στο άγγιγμα και στο χάδι. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Με την βοήθεια ενός ειδικού, είναι απλά θέμα χρόνου να αντιστρέψουμε το δυσάρεστο και να το μετατρέψουμε σε κάτι θετικό για το σκύλο μας.
Ένας σκύλος αν θέλει το χάδι μας, απλά, θα μας το δείξει. Εμείς θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τον καταλάβουμε....
Tου Δημοσθένη Μουμιάδη
Επαγγελματία Εκπαιδευτή Σκύλων
Kynagon Positive Dog Training
www.kynagon.gr